EUBA-EFSA-FEEDCO-2024-01 Call for proposal on the “Role of nitrate/nitrite and of processing and storage in the N-nitrosamine formation in certain foods

Σας προωθείται ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που αφορά στη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων EUBAEFSAFEEDCO-2024-01 on the Role of nitrate/nitrite and of processing and storage in the Nnitrosamine formation in certain foods.

Ιστορικό: Οι Ν-νιτροζαμίνες είναι γενοτοξικές και καρκινογόνες ενώσεις που απαντώνται στα τρόφιμα. Ο σχηματισμός τους έχει συνδεθεί με την παρουσία νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα, κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι αξιολογήσεις της EFSA έδειξαν την ανάγκη περαιτέρω μελετών για τα επίπεδα Ν-νιτροζαμινών που σχηματίζονται σε διαφορετικά επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος στα οποία είναι γνωστές οι ποσότητες νιτρικών/νιτρωδών που προστίθενται και σε τρόφιμα εκτός από το επεξεργασμένο κρέας, καθώς και σε όλα τα προϊόντα όταν μαγειρεύονται με διαφορετικούς τρόπους.

Στόχος: Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στη διερεύνηση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ νιτρικών/νιτρωδών και νιτροζαμινών και του ρόλου του μαγειρέματος και της αποθήκευσης στον σχηματισμό νιτροζαμίνης.

Προϋπολογισμός: Η EFSA διαθέτει συνολικά 750.000 ευρώ για την ανάθεση μιας άμεσης συμφωνίας διάρκειας 30 μηνών.

Επιλεξιμότητα: Μόνο οι αρμόδιοι οργανισμοί του άρθρου 36 του Κανονισμού 178/2002 μπορούν να υποβάλουν πρόταση. Μπορείτε να δείτε τους εν λόγω οργανισμούς εδώ.

Προθεσμία υποβολής: 28 Νοεμβρίου 2024, 17:00 (CET).

Τα έγγραφα της πρόσκλησης είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Πύλη Χρηματοδότησης και Διαγωνισμών κωδικός EUBA-EFSA-FEEDCO-2024-01 και επίσης στον ιστότοπο της EFSA.

Τέλος, σημειώνεται ότι ως Εστιακό Σημείο, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αναζήτηση εταίρων για υποβολή πρότασης.