Κράτηση υπέρ ΕΑΑΔΗΣΥ σε τιμολόγια εξωτερικού

Ο Ε.Λ.Κ.Ε./Δι.Πα.Ε. ενημερώνει ότι στις δαπάνες αγαθών και υπηρεσιών της αλλοδαπής (invoices), καθαρής αξίας από 1.000 € και πάνω*, είναι απαραίτητος ο υπολογισμός του ΕΑΑΔΗΣΥ και του αντίστοιχου χαρτοσήμου του. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος απευθείας ανάθεσης, θα πρέπει να προστίθεται στο συνολικό ύψος της καθαρής αξίας του τιμολογίου, τόσο ο ΦΠΑ (24%), όσο η κράτηση υπέρ ΕΑΑΔΗΣΥ (0,10%), χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου υπέρ ΕΑΑΔΗΣΥ (3,6% επί της κράτησης υπέρ ΕΑΑΔΗΣΥ).

Για παράδειγμα:

Σε Invoice με καθαρή αξία ύψους 1.600 € θα υπολογιστεί ο Φ.Π.Α. του ελληνικού κράτους (24%), ήτοι 384,00 € και σε αυτό θα προστεθούν (α) κράτηση υπέρ ΕΑΑΔΗΣΥ 1,60 € [1.600 * 0,10%] και (β) κράτηση για χαρτόσημο και Ο.Γ.Α. χαρτοσήμου επί Δημοσίων Συμβάσεων  0,06 € [1,60 * 3,6%]. Τελικά, η συνολική αξία του αιτήματος θα είναι 1.985,66 €.

* Υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, στα invoices εξωτερικού δεν αναγράφεται ο ΦΠΑ λόγω διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών, καθώς και όταν οι προμηθευτές είναι φορολογικοί κάτοικοι χωρών που εφαρμόζονται διαφορετικές φορολογικές πρακτικές (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, ΗΑΕ, Ινδίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Ελβετίας, Νορβηγίας).