Public health aspects of Vibrio spp. related to the consumption of seafood in the EU

Σας προωθείται ενημερωτικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που αφορά στη δημοσίευση της επιστημονικής της γνωμοδότησης Public health aspects of Vibrio spp. related to the consumption of seafood in the EU 

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση  Vibrio bacteria in seafood: increased risk due to climate change and antimicrobial resistance και το βίντεο κινούμενων σχεδίων (short animation) στο κανάλι της EFSA στο YouTube.

Τα βασικά σημεία είναι:

• Οι επιστήμονες της EFSA πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας για το Vibrio spp., υδρόβια βακτήρια που μπορούν να βρεθούν στα θαλασσινά. Το Vibrio μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα ή σοβαρές λοιμώξεις.

• Ο επιπολασμός του Vibrio στα θαλασσινά αναμένεται να αυξηθεί τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε χαμηλής αλατότητας ή υφάλμυρα νερά.

• Ανθεκτικότητα σε πολλά αντιμικροβιακά, συμπεριλαμβανομένων αυτών της έσχατης ανάγκης, ανιχνεύθηκε σε μελέτες με απομονωμένα Vibrio spp. από θαλασσινά ή/και με απομονωμένα Vibrio spp. που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη.