New EFSA’s public consultations

Σας προωθείται ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που αφορά σε δύο νέα έγγραφα που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

  1. Τομέας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών

Draft scientific report on review of the methodology used for the assessment of the short-term (acute) dietary exposure to pesticide residues in food (IESTI methodology).

Η δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το Pesticide Peer Review Unit της EFSA.

Στις αξιολογήσεις επικινδυνότητας για τους καταναλωτές που διεξάγονται στο πλαίσιο αιτημάτων για τον καθορισμό/τροποποίηση ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (maximum residue levels, MRL) ή για την έγκριση δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, οι αξιολογητές επικινδυνότητας υπολογίζουν την οξεία (βραχυπρόθεσμη) διατροφική έκθεση χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που ονομάζεται Διεθνής Εκτιμώμενη βραχυπρόθεσμη πρόσληψη (International Estimated Short-Term Intake, IESTI). Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ζήτησε από την EFSA, σύμφωνα με το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, να υποβάλει μία επιστημονική έκθεσης σχετικά με τη μεθοδολογία IESTI.

Προθεσμία για αποστολή σχολίων μέχρι τις 23 Αυγούστου 2024. Τα σχόλια υποβάλλονται εδώ

  1. Περιθώριο έκθεσης (Margin of Exposure)

Scoping paper on the revision of the opinion on the margin of exposure for chemicals which are both genotoxic and carcinogenic

Η δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το Methodology and Scientific Support Unit της EFSA.

Η EFSA ενδιαφέρεται να εφαρμόσει μια διαφανή διαδικασία επικοινωνώντας με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την παροχή σχολίων σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση της γνωμοδότησης της EFSA για το Περιθώριο Έκθεσης (margin of exposure , MoE) για χημικές ουσίες που είναι τόσο γονιδιοτοξικές όσο και καρκινογόνες (EFSA 2005) και τα προκαταρκτικά σχέδια δράσης.

Προθεσμία για αποστολή σχολίων μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Τα σχόλια υποβάλλονται εδώ.