Αξιότιμοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η EFSA συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα, χρηστικότητα και τα μελλοντικά χαρακτηριστικά της βάσης δεδομένων Pathogens in food.

Συνοπτικά, η δημιουργία της βάσης δεδομένων ξεκίνησε το 2018 από το Instituto Politecnico de Braganca (Πορτογαλία) και την ANSES (Γαλλία), και στη συνέχεια έλαβε επιχορήγηση από EFSA. Το έργο παρουσιάστηκε στην 93η συνάντηση του Συμβουλευτικού Σώματος (Advisory Forum) της EFSA. Τα δεδομένα της βάσης προέρχονται από δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και αναφορές από το 2000, και πλέον περιλαμβάνει >7000 καταχωρήσεις. Τα στοιχεία αφορούν σε δεδομένα παρουσίας (prevalence and enumeration  data) των σημαντικότερων βιολογικών κινδύνων (παθογόνων μικροοργανισμών, παρασίτων, και ιών) σε τρόφιμα τα οποία έχουν αναλυθεί τυχαία από ευρωπαϊκές φάρμες, μονάδες μεταποίησης, τη λιανική ή την εστίαση. Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://pif.esa.ipb.pt/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρουσίαση που επισυνάπτεται.

 

Έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες της βάσης μία έρευνα ερωτηματολογίου και ξεκίνησε πρόσφατα μια δεύτερη έρευνα, που απευθύνεται σε πιθανούς χρήστες της ανωτέρω βάσης, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ. Η έρευνα χρειάζεται περίπου 15′ για να συμπληρωθεί και θα είναι διαθέσιμη έως τις 18 Απριλίου 2025. Η απάντησή σας στην έρευνα – καθώς και κάθε άλλη συμβολή που μπορεί να έχετε για το έργο – είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την EFSA να αναπτύξει περαιτέρω μια στρατηγική για την προώθηση και τη χρήση της Βάσης Δεδομένων “Pathogens in food”.

 

Παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της EFSA και συμμετάσχετε στην έρευνα.