Στις 11 Δεκεμβρίου, η EFSA έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση κινδύνου των καταναλωτών από το φθόριο στα τρόφιμα και το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής από άλλες πηγές έκθεσης.
Το προσχέδιο αναφοράς συνοδεύεται από την ανακοίνωση στον ιστότοπο της EFSA: «Πείτε τη γνώμη σας – σχέδιο αξιολόγησης κινδύνου για το φθόριο στα τρόφιμα και το πόσιμο νερό»,
Προς ενημέρωσή σας, τα βασικά μηνύματα επικοινωνίας είναι:
• Το σχέδιο επιστημονικής μας γνωμοδότησης αξιολογεί τους κινδύνους από την κατάποση φθορίου από όλες τις πηγές – πόσιμο νερό, τη διατροφή, φθοριούχο επιτραπέζιο αλάτι και (καταποθέντα) προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά όχι από τοπική (επιφανειακή) χρήση φθοριούχων προϊόντων στοματικής φροντίδας.
Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 9 Φεβρουαρίου 2025.
• Το προσχέδιο προτείνει ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης 3,3 mg/ημέρα για έγκυες γυναίκες, το οποίο ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 9 ετών και άνω. Αυτός ο αριθμός προέρχεται από πιθανές επιδράσεις στο αναπτυσσόμενο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου.
• Το προσχέδιο προτείνει επίσης ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης για βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 8 ετών που συνδέονται με οδοντική φθορίωση, η οποία είναι προστατευτική από όλες τις άλλες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις για αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Επιστημονική Γνώμη, επικοινωνήστε με τη Maria Bastaki.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την είδηση, επικοινωνήστε με τον Anthony Smith.