Σας προωθείται ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που αφορά στην ένταξη κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στις επιστημονικές ομάδες (Scientific Panels and Scientific Committee) της EFSA για μία νέα θητεία πενταετούς διάρκειας, από την 1η Ιουλίου 2024.

O Nik Kriz, Επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Αξιολόγησης Κινδύνων της EFSA δήλωσε “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανανέωσης του πάνελ και την επιτυχία της πρόσφατης πρόσκλησής μας. Σε σύγκριση με το 2017, προσελκύσαμε 40% περισσότερους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου μεγαλύτερου ποσοστού γυναικών. Νέοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν μαζί μας. Οι υποψήφιοι διαθέτουν εξαιρετικά προσόντα, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους τομείς».

Η εντολή 2024-2029 περιλαμβάνει 11 Επιστημονικές Ομάδες, με την ομάδα για τα ένζυμα τροφίμων (FEZ) και την ομάδα για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) να αντικαθιστούν την προηγούμενη ομάδα για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας (CEP). Η Επιστημονική Επιτροπή (Scientific Committee), η οποία αποτελείται από όλους τους προέδρους των Επιστημονικών Ομάδων, περιλαμβάνει πλέον ένα επιπλέον μέλος και έναν κοινωνικό επιστήμονα, ενισχύοντας την ικανότητα της EFSA να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η θητεία των Επιστημονικών Ομάδων επεκτείνεται σε 5 χρόνια, βάσει του Κανονισμού για τη Διαφάνεια (ΕΕ) 1381/2019, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021. Οι επιστημονικές Ομάδες μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν 11 έως 21 μέλη, ανάλογα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας.

Περισσότεροι από 1500 επιστήμονες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη των Επιστημονικών Ομάδων της EFSA μετά από πρόσκληση για εμπειρογνώμονες την άνοιξη του 2023. Οι διορισμένοι επιστήμονες, από 26 χώρες (συμπεριλαμβανομένων έξι χωρών εκτός ΕΕ), επιλέχθηκαν μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης και εξέτασης των αιτήσεών τους, τηρώντας στους αυστηρούς κανόνες της EFSA για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στην επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη της EFSA, με το 38% των εμπειρογνωμόνων να συνδέονται με κυβερνητικά ή δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και το 12% να προέρχονται από εθνικούς φορείς αξιολόγησης κινδύνου. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις επιτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας της EFSA σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένα άλλο 40% των εμπειρογνωμόνων προέρχεται από πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας την ισχυρή σύνδεση της EFSA με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το υπόλοιπο 10% αποτελείται από συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Η EFSA έχει οργανώσει μια σειρά από εισαγωγικές δραστηριότητες για να ενημερώσει τους εμπειρογνώμονες για το έργο της καθώς οι νέες εντολές τους ξεκινούν τον Ιούλιο του 2024. Αυτές οι συνεδριάσεις περιελάμβαναν μια τριήμερη εναρκτήρια εκδήλωση, κατά την οποία οι Επιστημονικές Ομάδες εξέλεξαν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους. Η Επιστημονική Επιτροπή της EFSA θα εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της στην πρώτη πλήρη σύνοδο ολομέλειάς της τον Σεπτέμβριο.

Ο πλήρης κατάλογος των μελών των ομάδων και οι δηλώσεις συμφερόντων τους βρίσκονται εδώ.