Continued efforts needed to fight antimicrobial resistance (AMR) in humans and animals

Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων Salmonella και Campylobacter στα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά συνεχίζει να παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους και ζώα, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ωστόσο, η συνδυασμένη αντοχή σε κρίσιμα σημαντικά αντιμικροβιακά για την ανθρώπινη ιατρική παραμένει πολύ χαμηλή, εκτός από ορισμένους τύπους Salmonella και Campylobacter coli σε ορισμένες χώρες.

Ο Carlos Das Neves, επικεφαλής του επιστημονικού τομέα (Chief Scientist)  της EFSA και ο Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσαν: «Ενώ έχουμε δει θετικά αποτελέσματα από ενέργειες για τη μείωση της AMR, οι συνεχείς κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής. Η προσέγγιση One Health μας υπενθυμίζει ότι η αντιμετώπιση της AMR απαιτεί συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον».

Μεταξύ 2013 και 2022, για τους ανθρώπους, τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες που αναφέρθηκαν παρατήρησαν αυξητικές τάσεις στην αντοχή στις φθοριοκινολόνες σε απομονώσεις Salmonella Enteritidis και Campylobacter jejuni, που συνήθως σχετίζονται με τα πουλερικά. Αυτό το εύρημα προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς στις σπάνιες περιπτώσεις που οι λοιμώξεις από Salmonella ή Campylobacter μετατρέπονται σε σοβαρή ασθένεια, οι φθοριοκινολόνες είναι μεταξύ των αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται για θεραπεία.

Το ένα τρίτο των χωρών παρατήρησε φθίνουσες τάσεις στην αντοχή στα μακρολίδια στα απομονωμένα στελέχη Campylobacter από ανθρώπους, ιδιαίτερα για το C. coli. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς η αυξημένη αντοχή στις φθοριοκινολόνες σημαίνει ότι οι μακρολίδες γίνονται πιο σημαντικές για τη θεραπεία σοβαρών τροφιμογενών λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Στα δύο τρίτα των χωρών που αναφέρθηκαν, η αντοχή στα απομονωμένα στελέχη από τον άνθρωπο στις πενικιλίνες και τις τετρακυκλίνες μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου στη Salmonella Typhimurium -η οποία συνήθως σχετίζεται με χοίρους και μοσχάρια. Αυτά τα αντιμικροβιακά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα.

Η μικροβιακή αντοχή παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διάφορα μέτωπα και από διαφορετικούς παράγοντες. Απαιτούνται βασικές ενέργειες για τη μείωση της εμφάνισης και της εξάπλωσης βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά. Αυτά περιλαμβάνουν την προώθηση της συνετής χρήσης αντιμικροβιακών, την  υποστήριξη βελτιώσεων στις πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων· ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών ουσιών· και διασφαλίζοντας ότι εφαρμόζονται πολιτικές και διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο.

Η EFSA έχει δημοσιεύει επίσης πολλά σχετικά με την αντιμικροβιακή αντοχή, διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας τα οποία μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:

Continued efforts needed to fight antimicrobial resistance (AMR) in humans and animals | EFSA (europa.eu)

Επίσης μέσω του συνδέσμου: Antimicrobial resistance in Europe  είναι δυνατή η πρόσβαση σε μία διαδραστική παρουσίαση  της  αντιμικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη